Από τι αποτελούνται τα εμβόλια και σε τι μας χρησιμεύουν;
Τα εμβόλια είναι παρασκευάσματα από υλικό που λαμβάνεται από μικροοργανισμούς με τη βοήθεια της φαρμακευτικής τεχνολογίας και χορηγείται με στόχο να περιορίσει τη συχνότητα και τη βαρύτητα μιας πιθανής λοίμωξης σε έναν πληθυσμό. Ο αρχικός εμβολιασμός στοχεύει στη διέγερση της ανοσίας μας και οι αναμνηστικές δόσεις στη διατήρησή της.
Μια «λιπαρή» πτυχή της αφθονίας και της καλοζωίας ή Ίσως η απειλητικότερη «επιδημία» για τον 21ο αιώνα;
Τι είναι παχυσαρκία; Παχυσαρκία θεωρείται η παθολογική εκείνη κατάσταση κατά την οποία υπάρχει υπερβολική εναπόθεση λίπους στον οργανισμό. Η αύξηση αυτή του σωματικού λίπους είναι αποτέλεσμα της αυξημένης πρόσληψης τροφής, άρα ενέργειας, σε σχέση με την ενέργεια που ξοδεύει το άτομο.
Ο Βήχας είναι ένα αντανακλαστικό που λειτουργεί σαν μηχανισμός του οργανισμού μας για να απομακρύνει μηχανικά αλλά και να αδρανοποιήσει, μέσω της παραγόμενης βλέννας ξένα σώματα (σκόνη, καπνό, μικρόβια) από τους πνεύμονες ή από το ανώτερο αναπνευστικό αλλά και να αντιδράσει στον ερεθισμό των αεραγωγών . Ο βήχας έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που μπορούμε να μάθουμε να αναγνωρίζουμε, μια και είναι μόνο ένα σύμπτωμα , όχι μια ασθένεια , και συχνά η σημασία του μπορεί να προσδιοριστεί μόνον όταν αξιολογηθούν και τα άλλα συνοδά του συμπτώματα.
Ο εμετός (ή έμετος όπως ορθότερα καλείται ιατρικά) είναι ένα από τα συνηθέστερα συμπτώματα που οδηγούν έναν ασθενή επειγόντως στο γιατρό, όχι μόνο λόγω της συχνότητάς του, αλλά κυρίως λόγω της ανησυχίας και της ιδιαίτερα δυσάρεστης αίσθησης που προκαλεί πάντα. Παρακάτω θα προσεγγίσουμε τα συνηθέστερα ερωτήματα που σχετίζονται με το συγκεκριμένο σύμπτωμα.
Τι είναι το κοινό κρυολόγημα;
- Είναι η πιο συχνή λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος του ανθρώπου και μαζί με την Γρίππη αποτελούν στο δυτικό κόσμο την 1η αιτία νοσηρότητας . Εμφανίζεται με μορφή μικρών ή μεγάλων επιδημιών κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες, αλλά και το φθινόπωρο ή την άνοιξη. Υπάρχει εδώ ένα μπέρδεμα με τους όρους που χρησιμοποιούμε στην καθ’ ημέρα πράξη.
Πώς ρυθμίζεται η θερμοκρασία στον άνθρωπο;
Ο βιολογικός «θερμοστάτης» του ανθρώπινου οργανισμού βρίσκεται στον υποθάλαμο του εγκεφάλου και συντονίζει την ισορροπία παραγωγής και αποβολής θερμότητας από το σώμα ώστε να διατηρείται η μέση θερμοκρασία μας αμετάβλητη παρά τις αλλαγές στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, με τις χαμηλότερες τιμές της να παρατηρούνται το πρωί και τις υψηλότερες το βράδυ.
Έτσι η θερμοκρασία φυσιολογικά κυμαίνεται :
Σε ποιές εξετάσεις θα πρέπει κανείς να υποβάλλεται και τι θα πρέπει να προσέχει για να διατηρεί την υγεία του σε κάθε ηλικία;
Οι περισσότεροι από εμάς βλέπουμε το γιατρό μας αφού παρουσιαστεί κάποιο νέο πρόβλημα υγείας με σκοπό τη διάγνωση και θεραπεία μας. Άλλοι πάλι, παρακολουθούνται μεν τακτικά αλλά μόνο για το χειρισμό ήδη γνωστών τους παθήσεων. Πόσοι όμως πραγματικά επισκέπτονται ένα γιατρό και διενεργούν τη δέουσα σειρά κλινικών και παρακλινικών εξετάσεων με στόχο να διατηρήσουν την υγεία τους στο ανώτερο δυνατό επίπεδο;