Εαρινές Ιώσεις

Τι είναι το κοινό κρυολόγημα;

- Είναι η πιο συχνή λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος του ανθρώπου και μαζί με την Γρίππη αποτελούν στο δυτικό κόσμο την 1η αιτία νοσηρότητας . Εμφανίζεται με μορφή μικρών ή μεγάλων επιδημιών κυρίως  κατά τους  χειμερινούς μήνες, αλλά και το φθινόπωρο ή την άνοιξη.  Υπάρχει εδώ ένα μπέρδεμα με τους όρους που χρησιμοποιούμε στην καθ’ ημέρα πράξη.

Να σημειώσουμε ότι και το κρυολόγημα και η Γρίππη οφείλονται σε ιούς (και  όχι άμεσα στο «κρύο» ή σε άλλους παράγοντες όπως το κάπνισμα, το στρες  ή την κόπωση που απλά συντελούν στην εμφάνισή τους μέσω της  ευόδωσης ιδανικών συνθηκών ανάπτυξης ή της πτώσης της άμυνας του οργανισμού).

 Ποια είναι  τα συμπτώματα του κρυολογήματος  και πως το ξεχωρίζουμε από τη Γρίππη;

- Τα συμπτώματά τους μοιάζουν αρκετά και δεν είναι πάντα εύκολο   να τα διακρίνουμε. Υπάρχουν πάνω από 200 είδη ιών που προκαλούν κρυολόγημα με διάφορες παραλλαγές στα συμπτώματα. Συνήθως για το κρυολόγημα τα συμπτώματα είναι ελαφρύτερα και περιλαμβάνουν πονόλαιμο, ρινική συμφόρηση και καταρροή ή φτέρνισμα, βήχα, πονοκέφαλο και γενικευμένη αδυναμία/ κακουχία με χαμηλό συνήθως πυρετό. Διαρκούν για 3-7 ημέρες ενώ ο βήχας, ανάλογα με την ευαισθησία μας, μπορεί να επιμένει και περισσότερο.

Η Γρίππη που οφείλεται στους ιούς της Γρίππης τύπου Α και Β εμφανίζεται είτε με μορφή σποραδικών κρουσμάτων είτε επιδημιών μια και κάθε χρόνο μεταλλάσσονται, οπότε εμφανίζονται διαρκώς διαφορετικά στελέχη. Έχει συνήθως βαρύτερα συμπτώματα με οξεία εισβολή του πυρετού, μεγαλύτερη αδυναμία που πολλές φορές μας καθηλώνει στο κρεβάτι, μεγαλύτερο πονοκέφαλο και υψηλότερο πυρετό, καθώς και αντίστοιχα με το κρυολόγημα συμπτώματα από το αναπνευστικό. Μπορεί ακόμη  να εκδηλωθεί με συμπτώματα από το πεπτικό, όπως πόνους στην κοιλιά, εμέτους ή διάρροια.

 Πως μεταδίδονται οι ιώσεις αυτές και τι πρέπει να κάνουμε για να προφυλαχτούμε;

-  Οι ιώσεις αυτές μεταδίδονται με σταγονίδια από το αναπνευστικό  που εκλύονται κυρίως με τον βήχα και το φτέρνισμα, αλλά και με την ομιλία. Αυτά μπορούν να απορροφηθούν από τους βλεννογόνους μας είτε άμεσα (μέσω του αέρα) - εάν βρισκόμαστε πολύ κοντά ή σε κλειστό χώρο με πάσχον άτομο- ή μέσω μόλυνσης  των χεριών μας, ιδίως αν αυτά έχουν προηγουμένως αγγίξει επιφάνειες όπου επικάθονται σταγονίδια (όπως πόμολα, χειρολαβές κοκ.)

 Πως αντιμετωπίζονται οι ιώσεις;

- Δεν υπάρχουν ειδικά φάρμακα για το κρυολόγημα, παρά μόνο για τον ιό της Γρίππης και τα οποία δίνονται με περίσκεψη σε ειδικές περιπτώσεις, όπως βαριά κλινική εικόνα - που απαιτεί ενδεχόμενα και νοσηλεία - ή ιδιαίτερα ευπαθείς κατηγορίες ασθενών, ακόμη και πριν την εργαστηριακή επιβεβαίωση).

 ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ:

  Αυτό που έχει σημασία είναι η αποφυγή σωματικής κόπωσης, η σωστή ενυδάτωση με άφθονα υγρά για την ρευστοποίηση των εκκρίσεών μας και η καταπολέμηση των συμπτωμάτων που μας βασανίζουν.

  1. Δίνουμε αντιπυρετικά όταν υπάρχει πυρετός >38 (όχι ασπιρίνη σε παιδιά και νέους, προτιμούμε την παρακεταμόλη) και παίρνουμε τα ίδια φάρμακα ως παυσίπονα για την αντιμετώπιση των πόνων στο κεφάλι και στα κόκκαλα.
  2. Εάν καπνίζουμε θα πρέπει να σταματήσουμε αμέσως το κάπνισμα
  3. Αποφεύγουμε το αλκόολ
  4. Κάνουμε γαργάρες με σόδα και χαμομήλι ή ειδικά αντιφλεγμονώδη υγρά για να καταπραΰνουμε τον πονόλαιμο.
  5. Παίρνουμε για λίγες ημέρες ψεκαζόμενα αποσυμφορητικά για να αναπνέουμε καλά από την μύτη.
  6. Δεν παίρνουμε αντιβιοτικά παρά μόνο αν μετά από επικοινωνία και εξέταση από τον γιατρό μας θεωρηθεί ότι υπάρχει δευτερογενής επιπλοκή οφειλόμενη σε μικρόβια (όπως ωτίτιδα ή φαρυγγίτιδα ή βρογχίτιδα) καθώς τα αντιβιοτικά καμία προληπτική δράση ή επηρεασμό της πορείας της ίωσης δεν επιφέρουν.

 Προληπτικά μέτρα κατά των ιώσεων

 Για την πρόληψη θα πρέπει να αποφεύγουμε τη στενή επαφή με πάσχοντα άτομα, ενώ όταν πάσχουμε  εμείς ή τα παιδιά μας  θα πρέπει να κρατάμε τους ασθενείς στο σπίτι μέχρι την πτώση του πυρετού (συνήθως μετά από αυτό δεν είμαστε μεταδοτικοί). Πρέπει να διδαχτούμε να φτερνιζόμαστε και να φυσάμε την μύτη μας σε χαρτομάντιλα μίας χρήσης που θα πετιούνται αμέσως, ή στον αγκώνα μας με τον οποίο δεν πιάνουμε άλλες επιφάνειες για να τις μολύνουμε.

Το συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι ή με αντισηπτικό υγρό όταν το πρώτο δεν είναι εφικτό, απομακρύνει ή σκοτώνει τους ιούς.

Επίσης στους ευπαθείς πληθυσμούς όπως:

  1. Όλα τα άτομα άνω των 60 ετών
  2. Παιδιά ή ενήλικες με άσθμα ή χρόνια βρογχίτιδα
  3. Διαβητικοί
  4. Καρδιοπαθείς
  5. Ανοσοκατασταλμένοι
  6.  Επαγγελματίες υγείας

 συστήνεται ο ετήσιος εμβολιασμός με το εμβόλιο της εποχικής γρίππης. 

Πάνω